Staţiunea Bansko, Bulgaria

E iarnă, zăpadă puţin mai multă decât am vrea, dar asta clar nu ne împiedică să ne distrăm la munte.

Deşi şi în România există munţi cu altitudini prielnice sporturilor de iarnă (maxima fiind de 2544m – vârful Moldoveanu, Făgăraş), românii preferă să meargă la vecinii noştri de la sud de Dunăre să se distreze.

Eu nu spun că în ţara noastră nu avem ce să vizităm sau cum să ne distrăm. Cei ce aleg să meargă în Bulgaria sunt persoane ce doresc ceva diferit. Pentru aceste perosane aş dori să prezint staţiunea Bansko.

Este cea mai modernă staţiune de ski din Bulgaria, bucurându-se de cel mai bun centru de ski din Europa Centrală şi de Est. Această staţiune pot zice că se bucură de zăpadă din plin, având cel mai lung sezon – de la jumătatea lunii decembrie până la jumătatea lunii mai.

Oraşul omonim staţiunii este situat la o altitudine de 925 m, la 160 km de capitala Sofia şi la numai 6 km de Razlog.

Pârtiile de ski sunt situate în două centre principale: Chalin Valog (1100 – 1600m) şi Shiligarnika (1700 – 2500m). Aceste două zone se află la aproximativ 10 km în susul oraşului, pe coastele nordice ale muntelui Pirin (altitudinea maximă fiind de 2914m – vârful Vihren) şi sunt uşor accesibile (25 de minute cu telecabina din Bansko).

Altitudinea staţiunii: 925 m.
Cea mai înaltă pârtie de ski: 2.600 m.
Lungimea totală a pârtiilor de ski: 65 km.
Pârtia cea mai lungă: 7 km.
Orientare versanţi: nord.