Palatul Versailles

Palatul de la Versailles: loc de joaca pentru capetele incoronate ale Frantei! Un castel suficient de spatios pentru a gazdui 6000 de curteni! Un palat demn pentru un rege! Şi nu pentru orice fel de rege, ci pentru Ludovic XIV, “Regele Soare”, care a domnit timp de 72 de ani şi a caror auto-glorificare nu cunoştea limite. Incepand din 1661, el a transformat un modest adapost pentru vanatoare, intr-un palat stralucitor. El a drenat mlastini si a mutat paduri intregi pentru a crea 250 de acri de gradini amenajate superb cu lacuri si fantani. Gradinile au acoperit o mica parte din zona, ganditi-va ca intreg domeniul avea 2.000 de acri.

Versailles era pentru Franţa “capitala politica si punctul central al autoritatii regale de la 1682 pana în 1789. Dimensiunea palatului si opulenta acestuia reflecta averea si puterea lui Ludovic XIV ca un monarh absolut.

Construirea palatului Versailles a necesitat aproximativ 30.000 de muncitori si a fost atat de costisitoare incat aproape a golit visteria Frantei. Cladirea principala contine sali de bal şi dormitoare decorate de designerul de interior Charles LeBrun in mod ostentativ.

Appartements Grands ale palatului sunt generos umplute cu picturi murale, picturi, sculpturi din bronz aurit, draperii din catifea si covoare Savonnerie. Aceste saloane sunt dedicate zeitatilor greceati, cum ar fi Hercule si Mercur. Ludovic al XIV-a ales Salonul lui Apollo, zeul soarelui, pentru a servi ca sala tronului pentru Regele Soare. Multe razboaie au fost solutionate prin discutii de pace si tratatele negociate la Versailles. Tratatul de la Versailles care a pus capat primului razboi mondial a fost semnat în Sala Oglinzilor din 1919. Gradinile in stil francez gazduiesc peste 400 de sculpturi in marmura si bronz si fantani. Parcul, proiectat de catre Le Nôtre, se deschide cu Grande Perspective, cel mai mare spatiu deschis din parc, decorat cu statui si ornamente florale. In secolul al XVIII-lea au fost adaugate noi constructii pe proprietatea de la Versailles: Petit Trianon si Hameau de la Reine.

Cum ajungi la Palatul Versailles?

Versailles se afla la 20 de kilometri distanta de Paris, in directia Sud-Vest. Poti ajunge foarte usor cu transportul public: fie cu trenurile RER (liniile suburbane ale Parisului), fie cu trenurile SNCF, fie cu autobuzul.

Din centrul Parisului ia un tren RER pe linia C Versailles-Rive Gauche (ultima statie pentru aceste trenuri, numita VICK). Nu toate trenurile de pe linia C ajung la Rive Gauche. De exemplu, liniile C7 si C8 ajung la statia Versailles-Chantiers, care este mult mai departe de palat. Cel mai bine ar fi sa iei un tren C5. Atentie: biletele de metrou nu pot fi folosite pentru trenurile RER, trebuie sa cumperi altele dar pretul este acelasi. Printre statiile de plecare din centrul Parisului se numara si: Gare d’Austerlitz, St Michel-Notre Dame, Musee d’Orsay, Invalides, Pont de l’Alma, Champ de Mars-Tour Eiffel. Calatoria dureaza aprox. 40 de minute, apoi mai faci 10 minute pe jos de la statie pana la Palatul Versailles. TIPS: la anumite ghisee de bilete pentru RER se gasesc si bilete pentru palat, asa incat poti evita cozile de la Versailles.

Ca alternativa poti alege trenurile SNCF pe care le poti lua din gara Montparnasse cu destinatia Versailles-Chantiers sau din gara Saint-Lazare catre Versailles-Rive Droite.