Paradisul alb din Santorini

O destinatie in care visez sa ajung este Santorini sau “Paradisul alb”, denumire sub care mai este cunoscuta aceasta insula din arhipelagul Cicladelor. Ceea ce ma atrage cel mai mult in acest colt de paradis este frumusetea sa, data si de contrastul dintre casele albe si albastrul marii. Poate de aceea insulei Santorini i se mai zice si Perla Cicladelor.

Haideti sa descoperim impreuna mai multe despre Santorini, una dintre cele 56 de insule si insulite ale arhipelagului Cicladelor si cea mai deosebita, dupa parerea mea. Poate va intrebati ce au in comun aceste insule? Ei bine, toate aceste insule au ca trasaturi comune: peisajul fascinant, plajele cu ape limpezi, satele si oraselele lor mici cu arhitectura specifica, precum si vestigiile din diferite epoci ale istoriei lor seculare – preistorice, clasice, elenistice si romane, bizantine, france, turcesti si moderne. Insa, in acelasi timp, Cicladele difera. Unele insule din acest arhipelag al Marii Egee se caracterizeaza printr-o atmosfera zgomotoasa si cosmopolita, in timp ce altele sunt calme si idilice, adevarate oaze de liniste.

Insa haideti sa ne intoarcem la Santorini, insula ce impresioneaza prin relieful sau in trepte si prin casutele albe ca spuma marii, ce par suprapuse intre cerul albastru si apele turcoaz ale marii. Aceasta frumoasa insula se afla in sudul arhipelagului Cicladelor si este cunoscuta ca fiind ultimul loc in care a trait Homer, dar si datorita fenicienilor si a vulcanului ce a erupt in secolul al XV-lea i.Hr. Insa miile de turistii sunt atrasi in aceasta populara destinatie de vacanta si de plajele deosebite, create de vulcan, ce au nispuri negre, rosii si albe, fiind considerate unele dintre cele mai frumoase plaje grecesti. Un alt motiv pentru care vizitatori din intreaga lume se indreapta catre Santorini este faptul ca acest loc are un numar impresionant de hoteluri, restaurante, cafenele, taverne si discoteci, care transforma aceasta insula intr-una din cele mai aglomerate si animate destinatii de vacanta. Asadar nu este un loc recomandat turistilor care prefera linistea si singuratatea.

Cu toate ca viata de noapte din Santorini este tumultoasa, nici vestigiile istorice nu lipsesc de pe aceasta insula, din contra. In ultimii ani, Santorini sau Thira, cum mai este numita aceasta insula, a atras atentia lumii intregi datorita uimitoarelor sale descoperiri arheologice. La extremitatea sudica a insulei, in apropierea satului Akrotiri, a fost descoperit un intreg oras minoic, cu pietele, strazile si casele sale cu etaj. Sapaturile arheologice, incepute in 1967, continua, iar descoperirile facute pana astazi au revelat existenta unei mari civilizatii distruse de o eruptie vulcanica. Ceea ce atrage cel mai mult atentia in materie de descoperiri arheologice sunt frescele minunate care reprezinta primavara, antilope, maimute, preotese, un pescar si care sunt expuse la Muzeul Arheologic National din Atena.

Tot in Santorni, in afara de sapaturi arheologice, puteti admira peisajul. Un oras de pe insula ce merita vizitat este capitala sa pitoreasca – Fira – ce este situata la marginea craterului format de vulcan. De pe terasele caselor albe din acest oras, atarnate in varful falezei, va puteti bucura de o panorama deosebita asupra portului si a insulitei vulcanice, care a rasarit din mare in 1573 d.Hr.

De asemenea, din Santorini puteti face diferite excursii. Cu barca, puteti pleca catre Caldera, Oira, Thirassia si Izvoarele fierbinti, unde veti avea posibilitatea sa admirati peisaje deosebite, despre care va veti aminti cu bucurie. In plus, in timpul vacantei in Santorini, puteti alege sa faceti turul insulei, sa vizitati Muzeul preistoric din Fira, Plaja Rosie, de langa satul Akrotiri, sa urcati pe Muntele Profetului Ilie, cel mai inalt varf al insulei sau sa mergeti intr-o excursie pana la Vulcanul Santorini.

Nici in materie de sporturi marine, Santorini nu trebuie trecut cu vederea. Pe plaja Kamari de pe aceasta insula puteti practica: jetski, water ski si wind surf.

Daca ati ajuns in Santorini, nu cumva sa uitati sa degustati macar unul dintre imbietoarele soiuri de vinuri, doar nu degeaba o vorba din batrani caracterizeaza insula ca avand “mai mult vin decat apa, mai multe biserici decat case si mai multi magari decat barbati.” Cateva dintre vinurile locale pe care ar trebui sa le incercati in timpul vacantei voastre in Santorini sunt: Boutari (Megalochori), Antoniou (Megalochori), Carnava Roussos (Mesa Gonia), Koutsoyannopoulos (Messaria), Santo Wines (Pyrgos) sau Sigalas (Ia).

Daca nu vreti sa va intoarceti acasa fara cadouri pentru familie si prieteni, atunci este recomandat sa cumparati ca suveniruri fie bijuterii, fie bauturi, fie suveniruri traditionale.

Santorini este o destinatie ce merita trecuta pe lista voastra de locuri in care sa va petreceti vacanta. Mai ales ca, in ultimul timp, se spune despre aceasta insula din arhipelagul Cicladelor ca a facut parte din legendara Atlantida.