Budapesta, Ungaria

Timp de cateva secole, Budapesta s-a aflat sub ocupatie straina, mai intai otomana, apoi habsburgica. Cu vremea, aceasta a devenit un oras multicultural, care atrage calatori din toate colturile lumii. Buda, situata pe maul vestic al Dunarii, a indeplinit intotdeauna rolul demn de capitala. Aici sunt concentrate cele mai multe monumente istorice, inclusive castelul si catedrala. Pe celalalt mal al raului, in Pesta, imigrantii au contribuit in mod semnificativ la dezvoltarea economica. Deosebirile dintre Buda si Pesta pot fi observate pana in ziua de astazi. Stradutele pline de farmec din vechea Buda, care urca abrupt pe coastele dealurilor, sunt opusul arterelor moderne din Pesta, cu magazinele lor luxoase si cu marile centre comerciale. Cele doua marti ale orasului sunt unite prin numeroase poduri frumoase aruncate peste Dunare, care alcatuiesc trasatura caracteristica a peisajului Budapestei.
In Ungaria a fost incercat experimental cunoscut sub numele de “gulasul comunismului”: micii intreprinzatori au primit aprobare de functionare, iar Budapesta a inceput sa fie considerate cel mai liberal oras din blocul estic. In 1989 Ungaria a fost una dintre primele tari care au lepadat jugul socialismului.
Daca ati ajuns pana in Budapesta, merita sa vizitai castelul, orasul vechi din Buda, Gara de Vest, ruinele din vremurile romane, Baile publice din Buda si Pesta, Muzeul National, Cimitirul Kerepesi, Podul cu lanturi, Citadela.