Sfaturi pentru trecerea peste pierderea locului de munca

Deoarece gasirea unui un loc de muncă nu este o experienta distractiva pentru majoritatea dintre noi si pierderea locului de munca poate afecta punct de vedere emotional si chiar o experienta periculoasa pentru unii oameni. În conformitate cu grila de ajustare sociala, pierderea locurilor de muncă este unul din primi trei factorii de stres în viaţa unei persoane. Dacă ne înţelegem psihologia pierderii locului de munca, avem de obicei un timp mai usor de adaptare la aceast fapt şi putem face pasul mai departe in viaţa noastră.

La pierderea locului de munca oamenii au adesea sentimente similare cu cele pierdere de orice relevanta semnificativă în viaţa lor. Ca autor Michael Farr subliniază în cartea sa, Gasirea unui loc de munca rapid, faptul ca atunci când vom pierde un loc de muncă, suferinta nu ne copleseste brusc, de obicei este o experienţă în mai multe etape. Etapele prin care trecem la pierderea unui loc de munca pot include:

Şoc – s-ar putea să nu fim pe deplin conştienţi de ceea ce tocmai s-a intamplat;

Negarea - de obicei, nu acceptam ca pierderea locului de munca este adevărata;

Furie / ruşine - dai vina (de multe ori fără motiv), pe diverse persoane că ar putea fi responsabile, inclusiv pe tine însuţi;

Depresia – se poate stabili mai târziu in timp, când îţi dai seama de realitatea pierderii locului de munca;

Acceptarea - este etapa finală a procesului. Trebuie sa se impaci cu pierderea locului de munca şi obţini energia şi dorinţa necesare pentru a trece dincolo de acest fapt.

Michael Farr consideră că faza de acceptare este bine sa vina cat mai repede pentru a începe căutarea unui nou loc de muncă. Ştiind că o persoană normală se va confrunta previzibil cu aceste etape de reacţie trebuie sa tratam aceste etape in mod constructiv astfel incat sa ne putem continua cariera profesionala.