Teatrul antic Aspendos, Antalya

Dacă mergi în Antalya, cu siguranță ești amator de relaxare la umbra palmierilor ori sub razele soarelui, scăldat de apele limpezi ale Mării Mediterane. Antalya este renumită pentru ospitalitatea cu care sunt primiți turiștii, pentru peisajele spectaculoase și pentru vestigiile grecești, romane și bizantine.

În Antichitate, partea centrală a Antalyei era cunoscută sub numele de Pamphylia, tărâmul tuturor triburilor. Aici s-au așezat mai întâi popoarele migratoare care veneau din Anatolia. Încet, încet, în Pamphylia au început să apară multe orașe, unul mai frumos decât celălalt. Niciunul nu era însă mai falnic decât Aspendos.
Aspendosul de astăzi este una dintre atracțiile turistice ale Turciei. Se află în apropierea satului Belkiz, pe malurile râului Eurymedon. Devenit un centru comercial foarte important în epoca romană, Aspendos este renumit pentru unul dintre cele mai bine păstrate amfiteatre antice din lume.
O legendă greacă spune că Aspendos a fost întemeiat de câțiva argonauți, ajunși acolo sub conducerea eroului Mopsus, după încheierea războiului troian. În Antichitate, Aspendos nu a jucat un rol important din punct de vedere politic. Cu toate acestea, în Aspendos se bătea monedă proprie încă din anul 500 î. Ch., ceea ce înseamnă că era unul dintre cele mai însemnate orașe din Pamphylia.
Amprenta cuceritorilor
Pentru că era așezat pe malul râului Eurymedon, pe care se putea naviga, Aspendos a prosperat de pe urma comerțului cu sare, ulei și lână, și le-a atras atenția invadatorilor. Aspendos a fost nevoit să ducă multe lupte și a trecut de la un suveran la altul. A fost cucerit de perși în anul 546 î. Ch.; de grecii conduși de Cimon, în 467 î. Ch.; de Alexandru cel Mare, în 333. Astfel, Aspendos s-a aflat sub stăpânirea perșilor, a grecilor, a romanilor, și fiecare a lăsat aici urme ale trecerii sale.
Ajuns la Aspendos, călătorul zilelor noastre va rămâne mut de uimire în fața apeductului roman, înalt de 850 de metri, care, pe vremuri, aproviziona orașul cu apă. Este cel mai mare apeduct din regiune și este completat, din punct de vedere arhitectural, de o basilică și de o agora.
Amfiteatrul roman de la Aspendos este cel mai important și cel mai bine conservat din întreaga Asia Minor. A fost ridicat în anul 155 al erei noastre la porunca împăratului Marcus Aurelius, după planurile unui arhitect grec pe nume Zenon. Atunci când a fost construit, teatrul avea o capacitate de 15 000 de spectatori.
Felul în care amfiteatrul de la Aspendos s-a păstrat de-a lungul timpului i se datorează și marelui Ataturk. În 1930 el a vizitat situl și a ordonat, impresionat, ca amfiteatrul să fie renovat și redat publicului.
Pentru că se bucură de o acustică foarte bună, amfiteatrul a fost folosit până nu demult pentru concerte, festivaluri și alte evenimente. Oamenii și echipamentele tehnice au contribuit însă la deteriorarea minunatului edificiu, astfel încât, în cele din urmă, autoritățile turce au oprit derularea de evenimente.
Nu foarte departe se află un alt amfiteatru, cel din Side, o micuță așezare aflată pe o insulă a Mării Mediterane. Side impresionează prin bogățiile istorice și arhitecturale imediat ce turistul trece prin poarta datând încă din epoca elenistică. Amfiteatrul a fost construit în secolul II d. Hr. și era cea mai mare constructie de acest gen, din vechea Pamfilie, cu o capacitate de 17.000 de locuri. Acum cel din Aspendos este mai atractiv pentru vizitatori, Side oferind, însă, în plus, alte elemente de arhitectură, cum ar fi vechiul zid al orașului și templul lui Apollo.